Πληροφορίες

Τα Ψαρά και τα Αντίψαρα βρίσκονται βορειοδυτικά της Χίου και αποτελούν ένα μικρό σύμπλεγμα μαζί με άλλα γειτονικά ακατοίκητα νησάκια. Τα Ψαρά, η μικρή αυτή κουκκίδα μέσα στην απεραντοσύνη του Αιγαίου, ξεχώρισαν για την σημαντική και ουσιαστική συμβολή των κατοίκων της στην Επανάσταση του 1821. Η μεγάλη καταστροφή που ακολούθησε τρία χρόνια αργότερα με τον σφαγιασμό των κατοίκων από τους Τούρκους συγκίνησε και συνεχίζει να συγκινεί. Ο πίνακας του Γύζη "Η Δόξα των Ψαρών" και οι στίχοι του Κάλβου θα θυμίζουν για πάντα την τραγωδία και τον ηρωικό χαρακτήρα των Ψαριανών.

Σήμερα τα Ψαρά είναι ένας τόπος ανέγγιχτος από τον τουρισμό. Απόμερα και ήσυχα, αποκαλύπτουν μοναδικές ομορφιές σε όποιον τα επισκεφτεί. Παρθένες παραλίες με καταγάλανα νερά, εκκλησιές και μοναστήρια διάσπαρτα στη λοφώδη ύπαιθρο και ένα όμορφο χωριό. Η Χώρα των Ψαρών εκτείνεται αμφιθεατρικά γύρω από το γραφικό λιμάνι του νησιού ακολουθώντας την ανατολική παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, με τα λευκά σπίτια και τις κόκκινες κεραμοσκεπές.

Για όσους αναζητούν έναν τόπο παρθένο, με φυσικές ομορφιές και γαλήνιους ρυθμούς, με πλούσια πολιτισμική κληρονομιά και ανθρώπους εγκάρδιους και γελαστούς, τα Ψαρά είναι ιδανικός προορισμός διακοπών. Αν φτάσετε ως εδώ, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την εξαιρετική ντόπια κουζίνα και τους αστακούς, τα φρέσκα ψάρια, το μέλι και το τοπικό τυρί, για τα οποία φημίζεται το νησί.

Πρόσβαση

  • Τα Ψαρά συνδέονται με τη Χίο όλο το χρόνο και δύο φορές την εβδομάδα με το λιμάνι του Λαυρίου. Την καλοκαιρινή περίοδο συνδέεται και με τη Μυτιλήνη. Επίσης, είναι ενδιάμεσος σταθμός πλοίων που ξεκινούν από τα νησιά Σύρο, Τήνο, Κύθνο, Ικαρία και Σάμο.